single blog header image

За Русия

Русия (на руски: Россѝя), или Руска федерация (на руски: Россѝйская Федерация; съгласно чл. 1 от Конституцията на страната, наименованията Руска федерация и Русия са равнозначни), е най-голямата по територия държава в света. Тя обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 държави — 12 в Европа, четири в Азия и с две по вода (САЩ при Беринговия пролив и Япония) при Южнокурилския пролив. Общата дължина на държавните граници възлиза на 57 946 км. Северната и източната ѝ граница представляват Северния ледовит (19 240 км) и Тихия океан (12 280 км). Русия също така има излаз на Азовско море (672 км), Черно (430 км), Балтийско (135 км) и Финския залив (540 км), както и Каспийско море (920 км).

Националното знаме на Руската федерация има правоъгълна форма и се състои от три цвята:
бял, син и червен, разположени водоравно отгоре надолу.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ:

  • 1,2,3,4 и 5 януари Новогодишна ваканция
  • 7 януари Коледа
  • 23 февруари Ден на защитника на Отечеството
  • 8 март Международен ден на жената
  • 1 май Празник на пролетта и труда
  • 9 май Ден на Победата

За година на основаване се счита 862, когато варяжкият принц Рюрик започва да властва над Новгород, и дава началото на Рюриковичите, които управляват Русия през следващите 700 години. На територията на днешната Руска федерация в Европа са съществували няколко големи държави, сред които са Волжка България и Киевска Рус, но образувалото се в началото на 15 век Велико Московско княжество завладява всички останали. В края на 17. и началото на 18 век руската държава започва завоевателни походи. Към края на 18 век Руската империя вече се простира на три континента — Европа, Азия и Северна Америка, включваща в себе си стотици различни народи, култури и вероизповедания.

През 1917 избухва Октомврийската революция, в следствие на която самодържавието е свалено, а властта на императора — отнета. На власт идват болшевиките, водени от революционера Владимир Ленин. Малко след това се създава първата в света комунистическа държава — Съюз на Съветските Социалистически Републики (СССР), просъществувала до 1991 година. След разпада на СССР се появява съвременната държава, позната като Руска федерация. Със своите 17 098 242 km2, Русия е най-голямата страна по територия в света, като покрива една осма от територията на Земята. Със своите 145 млн. души население, тя е деветата страна по население. Русия притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси, което я прави енергийна суперсила. Русия има най-обширните горски масиви в Европа и света, а нейните езера съдържат приблизително една четвърт от световния запас на чиста, незаледена вода. Русия е президентска република, където президентът има широки правомощия. В момента поста заема Дмитрий Медведев. Русия е на седмо място в света по брутен вътрешен продукт за 2010 ($ 2,229 трлн.), разполага с четвъртата по големина армия в света, най-големият ядрен арсенал и е първата страна, изпратила човек в Космоса. В началото на 21 век Русия отново заявява претенциите си да бъде една от световните суперсили, както Съветския съюз в миналото и е членка на Г-8.